dilluns, 10 de desembre de 2007

Variant Pou de neu i Teixos

POU DE NEU I TEIXOS DE BÈRNIA (llarga)
 

Itinerari de la variant sempre baix les penyes.La variant que ens portarà pels peus de penyes arranca al collao del Penyal de l’orenga on trencarem en direcció a les cingleres deixant la senda del fort a la nostra dreta ascendent per la carena de les penyes roges entravessant una màquia baixa de xares, petorrins i romers.


Una vegada baix les parets la senda ens mostra de seguida les primeres hedreres majestuoses abraçades a la pedra mostrant-nos els seus aspres troncs mimètics fundin-se amb la roca calcària i formant verdaders arbres centenaris barrejats amb aurons, carrasques, marfulls i fleixos, falagueres, molses i falcies farcint cadascuna de les escletxes de les penyes ombrienquesPrompte vegem davant de nosaltres les restes d'un dels dos pous de neu de Bèrnia, que encara conserva part de les parets circulars i ens permet imaginar el tràfec de les gents que emmagatzemaven neu i palla compactant-la i convertint-la en gel.


Deixant el pou de neu enrere podem distingir la foscor del verd de les sabines mores i els teixos que ens fans pensar que estem a altres latituds. Curiosament les gents de Xaló es refereixen als teixos com ‘vareta d’or’ gastant les seves fulles i brots com remei pels mals de ronyó. Parets verticals de mes de 150 metres veten l’arribada del sol i permeten un microclima que manté llustrosos a estos arbres amants dels rigors de climes més continentals.
La senda transcorre ara horitzontal entravessant runars esquitxats d’aurons, pins, margallons i taques de màquia punxuda mostrant-nos a la nostra dreta la grandesa de les esmolades cingleres joves i grisenques ataconades de bosquetonets de carrasques, galers, aurons i fleixos penjats de les parets.A l’altura del portitxol la senda empalma amb la que baixa de la variant del cim i que ens portarà entravessant una vegada més el matollar sec de la màquia fins arribar al camí de la font de Bèrnia.Plantes d'interés

Teixos (Taxus baccata)Aurons (Acer opalus.ssp.granatense)
Sabina mora (Juniperus phoenicea)Ferradura de cingle (Hypocrepis valentina)


Trencapedres (Teucrium buxifolium.ssp.hifacense)

1 comentari:

Xavier Redon ha dit...

Eihh!!! Toni, acabo de veure el teu blog, impressionat, m'he quedat impressionat, ja tinc ganes d'anar alguna vegada a fer alguna ruta, sempre que ens trobem en fas ganes, sempre o expliques en eixa passió tant teua, que fa ganes.
A veure quant puc baixar, encara que no estic en plena forma.
Moltes gracies, m'has fet disfrutar.